16
Geg
2018

#Mityba. Burokėliai – sveika ir naudinga

     Mitai. Štai ko yra per daug šių dienų pasaulyje. Jie mumyse taip giliai įskiepyti, kad kartais neužtenka net mokslinių tyrimų su įrodymais juodu ant balto, kurie parodo kas yra kas. Tokie top’ai kaip bėgimas kenkia keliams (matyt, turima omenyje kelių sąnarius ar girneles), kokakola yra gerai, kai “nedirba skrandis” arba šios dienos tema burokėliai – cukraus bomba, kurie nėra jau tokie sveikuoliški (bent jau taip skelbia šis mitas). Galutinis taškas, kodėl rašau šį įrašą – radijo laidą, kurios metu buvo kalbama apie mitybą. Jos metu išgirdau daug, mane šokiravusių iškreiptų faktų. Vienas jų – burokėliai.  

     Pradėkime nuo pradžių, 100 g neapdirbtų burokėlių: apie 40 kcal, 1.5-1.8 g baltymų, apie 10 g angliavandenių iš kurių apie 7 g cukraus ir 2.5-3.0 g skaidulų, riebalų iki 0.5 g. Šie skaičiai pasako, kad taip, tai yra beveik grynas angliavandenių šaltinis, kurio pagrindas – cukrus. TAČIAU reikia įsidėmėti vieną dalyką: CUKRUS NELYGU CUKRUI. Gliukozė, fruktozė, sacharozė, maltozė ir kitos cukraus formos skirtingai virsta energija arba riebalais mūsų organizme.

     Burokėliai yra puikus skaidulų šaltinis, kurios yra įdarbinamos mūsų organizme, kad prižiūrėtų ir rūpintųsi gera žarnyno veikla. Grįžtant prie cukraus, burokėliai yra sacharozės šaltinis, kaip ir visi augalai (daržovės). Tačiau, šis cukrus mūsų organizme skaidomas daug lėčiau nei, tarkim, baltas rafinuotas cukrus ar tie patys balti miltai. Absorbacijos procesą lėtina skaidulos. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į burokėlių GI ir GL.
GI – glikemijos indeksas, kuris nusako kaip greitai ir kaip aukštai, suvalgytas maistas (angliavandeniai), pakelia cukraus kiekį kraujyje. Indekso skalė yra nuo 0 iki 100, kuo didesnis skaičius, tuo didesnę įtaką cukraus padidėjimui turi tam tikras produktas. Šiuo atveju burokėlių GI yra 64. Tai yra gan aukštas indeksas, tačiau! Dar yra ir GL.

     GL – glikemijos apkrova, dar vienas indeksas, kuris nusako angliavandenių įtaką mūsų organizmui, kalbant apie cukraus kiekio padidėjimą kraujyje. Jis apskaičiuojamas taip: GI * angliavandenių skaičius gramais, gaunamiems iš produkto porcijos / 100. Gautas skaičius parodo daug tikslesnę suvartojamo produkto (angliavandenio) įtaką cukraus kiekio padidėjimui kraujyje. Skaičius mažesnis nei 10, nusako, kad produktas turi mažą įtaką, tarp 10 ir 20 – vidutinė įtaka, na o virš 20 – didelė. Ir štai ką mes turime, kalbant apie burokėlius – 5! Tai itin žemas glikemijos apkrovos rodiklis, kuris nusako, kad burokėlių valgymas turi labai mažą įtaką cukraus kiekio padidėjimui kraujyje, o kalbant paprastai, tai ne tas produktas nuo kurio būtinai padidės kūno svoris! Mano nuomone, tai yra labai svarbu, nes daugelis žmonių, nori maitintis sveikai dėl geros sveikatos, nori gyventi ilgai ir žinoma, nenori turėti viršsvorio.

     Tačiau tai dar nėra viskas! Burokėliai yra fantastiškai geras maistas ir dar dėl daugybės kitų faktorių:

  • Gausu antioksinatų. Antioksidantai –  vitaminai, mineralai ir kitos maistinės medžiagos, kurios saugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Burokėliuose esantys antioksidantai mažina blogojo cholesterolio (dar viena įdomi tema) oksidaciją, apsaugo arterijų sieneles ir tai yra prevencija širdies ligų ir insulto.
  • Mažai kaloringas produktas. Todėl žmonėms, kurie kovoja su viršvoriu, būtina atkreipti į tai dėmesį!
  • Tai folio rūgšties, vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose gausu geležies, kalio ir mangano, o tai svarbu ne tik sportuojantiems, bet visiems, kuriems rūpi sveikata. Burokėliuose yra vitamino C – imuniteto stiprinimas.
  • Detoksikacija. Burokėliai yra tobulas organizmo “valytojas” nuo toksinų.

     Ir tai dar nėra viskas! Ištvermės sporto atstovams:

     Viskas prasideda nuo junginio, pavadintu azoto oksidas (NO). Po to, kai suvalgome burokėlių, kai kurie nitratai yra chemiškai redukuojami, kita dalis nitratų yra absorbuojami per mažąsias žarnas, kur yra konvertuojami į NO, kuris patenka į kraują. O čia prasideda magija 🙂 NO prisideda prie deguonies sąnaudų mažinimo fizinės apkrovos metu. Tai lemia deguonies kiekio padidėjimą raumenyse. Trumpas rezume – tai yra naudinga ištvermės sportui 🙂

     Žinoma, nereikia visko priimti kaip 100% konstantos. Reikia prisiminti, kad kiekvienas žmogaus organizmas yra labai savitas ir individualus. Moksliniai tyrimai ir studijos turi tam tikrą paklaidą. Tačiau, susidaryti tam tikrą nuomonę apie vieną ar kitą dalyką, žinoma, kad galime. Tačiau, mano akcentuojama rezume – BUROKĖLIAI YRA SUPER DARŽOVĖ!

     Rašydamas šį tekstą rėmiausi:

Poole D. (Kansas State University) moksline studija;

Bailey S.J., Fulford J., Vanhatalo A. moksliniu darbu “Dietary nitrate supplementation enhances muscle contractile efficiency during knee-extensor exercise in humans”;

Stella L. Ph.D. darbais ir mintimis

     Taip pat prieš paleisdamas į plačiuosius vandenis, konsultavausi su žmonėmis, turinčiais žinių, mitybos klausimais 🙂