fbpx
Home Skaitytos knygos 2019 metų perskaitytų knygų sąrašas

2019 metų perskaitytų knygų sąrašas

by Neko
2019 skaitytos knygos

         Maždaug prieš 5-6 metus, tiksliai nepamenu kada, užsibrėžiau tikslą – perskaityti ne mažiau kaip 20 knygų per metus. Šį kiekį pasirinkau be gilesnės potemės – gražus lyginis skaičius, o jį padalinus iš 12, gaunasi tik šiek tiek daugiau nei pusantros knygos per mėnesį. Skaitančiam asmeniui – gan lengvas grobis.

        Iki tol nesu skaičiavęs ar žymėjęs, kiek ir ko perskaitau, tad buvo dar ir smalsu sužinoti galutinį rezultatą. Pergalė buvo saldi – 27 knygos! Tai mane motyvavo kitiems metams išsikelti ambicingesnį tikslą – 36 knygos per metus. Deja, čia aš sudegiau. Gal sunkūs metai ar neradimas savos literatūros, gal skaitymo nuovargis bei perdegimas neleido pasiekti 3 knygų per mėnesį tikslo. Tikslui pasiekti pritrūko 10 knygų. Po šio pralaimėjimo (skamba įdomiai, ane?) nekėliau sau jokių tikslų. Pradėjau ieškoti įdomių rašytojų, įdomių stilių. Daugiau dėmesio skyriau paieškoms bei savojo skonio ir poreikių glūdinimui, nors matyt, tai yra viso gyvenimo procesas.

         Ir štai, 2019 metais gimė mintis žymėtis perskaitytas knygas. Mėgiamos veiklos archyvavimas, tarsi, jos įprasminimas ar įtvirtinimas. Na, ir gal minimali motyvacija skaityti daugiau. Tą patvirtina ir praeitų metų perskaitytų knygų skaičius – 47.

         Pateikiu Jums savąjį sąrašą. Galbūt rasite įdomių kūrinių, kuriuos norėsite perskaityti:

1. Gandhi „The Story of My Experiments with Truth” – Gandhi autobiografiją atsivežiau iš Indijos. Keliavusiems toje šalyje, planuojantiems ten vykti, besidomintiems istorija ar šiuo didžiu žmogumi, ši knyga turėtų būti įtraukta į norimų perskaityti knygų sąrašą. Tai knyga kaip Gandhi tapo tuo, kuo jis buvo – vedliu ir lyderiu.

2. Jacqueline Raoul-Duval “Kafka, amžinasis sužadėtinis” – garsiojo rašytojo širdies reikalų biografija, paremta jo susirašinėjimais laiškais. Bent jau man žinojimas rašytojo biografiją, suteikia papildomo šarmo jo kūriniams.

3. Boris Johnson “The Churchill Factor: How One Man Made History” – turbūt labiausiai cituojamo žmogaus biografija, parašyta kito, ne ką mažiau žinomo UK veikėjo. Istorijos ir biografikų fanams turėtų būti įdomu.

4. Barack Obama “Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance” – buvusio JAV prezidento autobiografija, o tiksliau jo gyvenimas iki politikos.

5. Axel Munthe “Knyga apie San Mikelę” – tai autobiografinis romanas apie švedų gydytojo psichiatro ir rašytojo gyvenimą. Vieno žmogaus istorija atskleidžia gyvenimiškas tiesas laiko tėkmės atžvilgiu, kuo gyvenimas vakar, nėra toks pats kaip šiandien.

6. David Goggins “Can’t hurt me: master you mind” – tai viena iš tų knygų, kurios atskleidžia, kad žmogaus galimybės yra daug didesnės nei mes galime įsivaizduoti. Tai pasakojimas apie pokyčius, drąsą ir beprotiškai didžiulę (išugdomą) valią.

7. Giedrius Drugteinis “Žmonės ir kompanijos: 50 sėkmės istorijų” – apie tokias knygas daug pasakoti nereikia. Šiek tiek faktų vienoje vietoje ir bam – knyga. Kartais būna įdomu pasiskaityti tokio žanro literatūrą.

8. Yuval Noah Harari “Homo sapiens” – viena iš tų itin stipriai išpopsintųjų knygų. Buvo itin smalsu sužinoti, tai kas gi joje tokio įdomaus. Atsakymas – autoriaus mintys, padedančios į dalį kasdienių dalykų pradėti žiūrėti kitu kampu. Mano akimis žiūrint, tobulai papasakota žmonijos evoliucija iki pat šių dienų.

9. Yuval Noah Harari “21 lessons for 21 century” – dar viena Harari knyga tik šį kartą apie tai, kas mūsų galimai laukia ateityje.

10. Nerijus Milerius “Žiūrėti į žiūrintįjį” – knyga apie itin gilų kinematografijos pasaulį.

11. Thomas Mein Reid “Kvarteronė” – JAV laukiniai vakarai, meilė istorija, klasika. Turbūt trumpai būtų taip.

12. Geraint Thomas “The Tour According to G: My Journey to the Yellow Jersey” – knyga apie taip, kaip G. Thomas laimėjo Tour de France dviračių lenktynes.

13. Romain Gary “Meilutis. Smauglio vienatvė Paryžiuje” – romanas apie vienatvę, paslėptą už daugybės gyvenimo sluoksnių, negailint ironijos prieskonių. Prancūzų klasiko kūrinys. Vienas iš mano mėgiamiausių rašytojų.

14. Peter Stjernstron “Geriausia knyga pasaulyje” – daug žadantis knygos aprašymas mane nuvylė. Tikėjausi įdomios istorijos kaip vienas prasigėręs rašytojas nusprendžia parašyti geriausią knygą pasaulyje, bet gavau tuštokai banalų skaitalą. Matyt, mano skonis prasilenkia su skandinavišku stiliumi.

15.  Roger Daltrey “My story” – grupės “The Who” autobiografija.

16. Alisa Miniotaitė ir Ignas Staškevičius “Lyderystė” – jeigu domina tokio žanro knygos, kaip sakoma wualia. Skaitydamas “užsikabinau” už keletos minčių, bet būdamas lyderiu viską ir taip žinau (juokauju).

17. Emile Ajar “Pseudo” – Romain Gary romanas, parašyas E. Ajar slapyvardžiu. Tai dviejų, o gal net trijų sluoksnių paties R. Gary gyvenimo istorija, sukurta suklaidinti kritikus, kurie buvo nurašę Gary kaip niekam nebeįdomu rašytoją.

18. Romain Gary „Emile’io Ajaro gyvenimas ir mirtis” – tolimesnis Romain Gary smegenų plovimas, jį kritikuojantiems asmenims. Tai pasakojimas apie gyvenimo nenuspėjamumą.

19. Andrius Tapinas “Prezidentas” – buvo ant bangos (akcija Rimi) tai ir perskaičiau. Pirmosios Tapino knygos patiko labiau.

20. Gabrielė Štaraitė “Apie Afrikos žmones ir gyvūnus” – keliautojams patiks. Šiek tiek istorijos, šiek tiek įžvalgų ir Afrikos gyvenimas tampa minimaliai, bet aiškesnis.

21.  Romain Gary (Emile Ajar) “Karaliaus Saliamono baimės” – romanas apie skirtingų laikmečių žmonių draugystę, baimę pasenti ir tapti nebereikalingu (jeigu tokiu būta).

22. Marius Repšys “Heraklis Nr. 4″ – garsaus aktoriaus gyvenimo istorija.

23. Christian Kracht „fazerland” – paviršutiniškas, melancholiškas, melagingai netikras romanas apie meilę ir jos nebuvimą.

24. Shin Kyung-Sook „Prašau, pasiūpink mama” – stipriausia metų knyga. Romanas apie pamirštamus pačius artimiausius mums žmones. Pasakojimas apie vieno žmogaus, o gal tiksliau, vienos šeimos tragediją.

25. Corine Hofmann “Whe white MASAI” – autobiografija apie baltaodės ir masajų genties (Kenija) vyro meilę.

26. Henrich Boll “The train was on time” – Nobelio prizo laimėtojas. Romanas apie kareivį, vežamą į frontą. Knygoje aprašomos jo mintys, gimstantys išgyvenimai bei emocijos.

27. Benedict Wells “The end of loneliness” – romanas apie negailestingą likimą, kuomet viską prarasti galima itin greitai. Tai pasakojimas apie vienam vyrui tenkančius gyvenimo smūgius, kuomet atrodo, kad skausmingiau būti negali, gauni dar kartą, dar skausmingiau.

28. Scott Jurek “Eat and run” – legendinio trail bėgiko autobiografinis pasakojimas apie save ir bėgimą.

29. Robert Seethaler “Tabakininkas” – itin stiprus kūrinys apie žmonių gyvenimą, parodantis, kad net karas, nors ir turintis milžinišką įtaką likimams, negali atimti žmogiškumo ir gyvenimiškų peripetijų.

30. Taylor Jenkins Reid “Vieni metai atskirai” – banalybė apie tai, kaip susituokę žmonės nusprendžia metus gyventi atskirai.

31. Haruki Murakami “Išgirsk vėjo dainą” – pati pirmoji Murakamio parašyta knyga. Pasakojimas apie pilkas dienas, tokias, kokią yra kasdienybė.

32. Romain Gary “Aušros pažadas” – autobiografinis romanas, kuminas ironijos ir sarkazmo apie tai, kaip žmogus sukuria save ir kokią didžiulę įtaką turi aplinka, laikmetis, artimieji (mama). Rekomeduoju pažiūrėti i filmą.

33. Robert Seethaler “Visas gyvenimas” – į vieną, itin mažą knygą (romaną) sudėtas visas žmogaus gyvenimas. Tai pasakojimas apie vienatvę, kuri yra viso gyvenimo dalimi.

34. David Mickie “The Dalai Lama’s cat” – budistinės mintys ir požiūris, perteiktas katino akimis. Atvirtai, tikėjausi stipriau.

35. Kazuo Ishiguro “Dienos likučiai” – tokias knygas reikia rašyti ir tokias reikia skaityti. Romanas apie žmogų, pagautą ir įkalintą savo paties sukurtuose gyvenimo spąstuose.

36. Eglė Šimkevičiūtė-Kulvelis “Tigras tai ne katinas” – lengvos formos dienoraštis apie gyvenimą Vietname ir Tailande. Keliaujantiems tai tikrai nenuobodus skaitalas apie šias dvi šalis.

37. Richard Bach “Iliuzijos” – romanas apie lakūno susitikimą su mesijumi ir jo virsma mokytoju. Tai pasakojimas apie dalykus, kurių mokslas negalėtų pagrįsti. Nesu tikintis, bet Bach’o mąstymo vingiai man yra įdomūs.

38. Ken Kesey “Skrydis virš gegutės lizdo” – sunku kažką ir bepridurti – klasika! „LSD kartos manifestas” (ne pats tiksliausias apibūdinimas, nes tokios kartos nebūta, bet man “prilipo”). Pasakojimas apie 50’s JAV situacija, kuomet “kitokie” buvo gydomi, kad pataptų “tokiais”. Tikra maištaujančiųjų biblika. Privaloma perskaityti.

39. Fracoice Sagan “Audra tvenkiasi” – širdį skaldanti meilė be atsako paverčia pasaulį pilku bei pilnu sielvarto. Būti draugu žmogaus, kurį myli yra tikras išbandymas 30-čiui jaunuoliui, o kai pasirodo “trečiasis”…

40. Fracoice Sagan “Sielos randai” – ši knyga leis įsijauti į gan netipišką (gal tik man) gyvenimo būdą: gyvenimo švaistymas, mylimųjų keitimas, nuobodulys ir gyvenimas šia diena. Knygos stiprumas – rašymo stiliuje ir jos laisvume.

41. Fracoice Sagan “Pasiklydęs veidrodis” – tai kūrinys meilę, savo ambicijų įgyvendimą ir ištikimybę, kurią kiekvienas supranta kitaip. Viena iš stipriausių Sagan knygų.

42. Fracoice Sagan “Angelas sargas” – tai pasakojimas apie jaunuolio meilę jį išgelbėjusiai moteriai. Tai iki absurdo vedantis detektyvas, verčiantis susimąstyti, kas dėjosi pačios kūrėjos galvoje.

43. Fracoice Sagan “Šilkinės akys” – apsakymų rinkinys apie visuomenę, kuri iš nuobodulio ir turėjimo visko per daug pradeda pati save žaloti. Tai pasakojimai apie visko turėjimą bei kažko trūkumą tuo pačiu.

44. Fracoice Sagan “Netekęs vilties” – šios knygos nesugebu aprašyti keliais žodžiais, nes tai pasakojimas apie trijų žmonių susipynusios jausmus, draugystę bei išdavystę. Tai pasakojimas tiek apie atradimus, tiek apie praradimus, o dar reikia nepamiršti, kad veiksmas vyksta gelbstint žydus per II Pasaulinį karą. Šis romanas – tikras emocijų užtaisas.

45. Kobo Abe “Kengūros sąsiuvinys” – moderniosios japonų literatūros atstovo knyga apie šiuolaikinio pasaulio šaltumą. Tai itin netradicinė knyga, išmušanti iš vėžių jos skaitytojus.

46. Jack London “Žvaigždžių klajūnas” – romanas apie vyrą, uždarytą į kalėjimą, kuris sugebėjo “sugrįžti” į daugybę savo praeities gyvenimų ir juos patirti iš naujo. Tai JAV klasiko vienas iš daugybės šedevrų.

47. Milan Kundera “Pokštas” – dar vienas, kiek kitoks žvilgsnis į komunizmą ir jo diktuojamus gyvenimo ritmus, nuo kurių kartais bloga ir kuriuos M. Kundera idealiai išryškina.

       Taigi, mano literatūriniai metai buvo tokie. Reziume būtų trumpas: atradau ir paskendau XX a. prancūzų literatūroje. Tai yra tai, kas mane “veža”.

0 comment
0

You may also like