25
Spa
2017

#1 Mityba. Ir vis gi, ką valgyti pietums

Noriu maitintis sveikai, teisingai. Dar labai svarbu skaniai ir nenuobodžiai. Sakyčiau tai uždavinys ne iš lengvųjų, o kai nežinau, nuo ko pradėti, galvoje įvyksta boom, tada pakvėpuoju giliai, pažiūriu pro langą, parašau kolegai su prašymu padėti ir, žinoma, google’inu.  

Pradžiai egzistenciniai klausimai iškyla ties kiekvienu kampu: kokius produktus pirkti ir kur, ką su kuo derinti, kokį kiekį, kaip gaminti.. Aaaa, tai truputį veda iš proto, nes kiekvienas klausimas turi keletą atsakymų, o iš jo gimsta kiti klausimai ir tada važiuojam – karuselė non stop nežinomųjų 🙂

Na, bet susikaupiu ir pradedu mąstyti: pietums man reikia pakankamo kiekio kcal, reikia visų maisto medžiagų, būtina, kad jame būtų pakankamas kiekis mikro ir makro elementų ir, žinoma, tai turi būti sveika (ir skanu, kas be ko).

Procesas.

Darau taip, sugalvoju, koks bus pagrindinis ingredientas – pirmoji mintis, kuri šauna į galvą – avinžirniai (kolega, patvirtina, kad mano pasirinkimas geras). Tuomet išsi’google’inu, kad avinžirniai:
100g – 364 kcal.
Angliavandeniai – 61g, iš kurių cukrus – 11g, o skaidulinės medž. – 17g
Baltymai – 19g
Riebalai – 6 g, iš kurių sočiųjų – 0,6 g (super), polinesočiųjų – 2.7 g, mononesočiųjų – 1.4g
Turi daug: vit. A, C, B6 ir Geležies, Kalcio bei Magnio.

 

Pietums man reikės 70 g. Kadangi pas mane jie džiovinti, pamerkiu juos 12 valandų. Prie jų reiktų daržovių.Šaldytuve itin didelio asortimento nėra ;D o iki parduotuvės eiti daug laiko neturiu, improvizuoju, ir save įtikinu, kad truputį pakepintos morkos bus gerai. Juk morkos visada gerai, tikiuosi (?). Bent jau man vaikystėje sakydavo – valgyk morkas ir būsi sveikas. Pasižiūriu jose:
100g – 41 kcal
Angliavandeniai – 10g, iš kurių cukrus – 4.7g, o skaidulinės medž. – 2.8g
Baltymai – 0.9g
Riebalai – 0.2 g, iš kurių sočiųjų – 0 g (super), polinesočiųjų -0.1 g, mononesočiųjų – 0g
Turi daug: Kalio, vit. A, kompleksą vit. B ir vit. K (o kas čia dabar?)

 

Bet sakoma, kad vien morkom ir avinžirniais gyvas nebūsi, tad sugalvojau, kad pamiksuosiu ir įmesiu perlinio kuskuso. Juk turi kažkas gautis, ar ne? Gavosi.

Perlinis kuskusas:
100g – 368 kcal
Angliavandeniai – 75.4g, iš kurių cukrus – 0g, o skaidulinės medž. – 0g
Baltymai – 12.3g
Riebalai – 0.9 g?
Taip pat yra: Geležies

Šių trijų ingredientų miksas buvo mano pietūs, na, o kad būtų skaniau, viską pagardinau šlakeliu sojos padažo.

Mane nustebino vienas dalykas, kad maisto dubenėlis buvo gan mažas ir pirma mintis, kuri šovė: „na va, prisidariau ir dabar liksiu alkanas”, tačiau aš vos sugebėjau įveikti savo kulinarinį šedevrą 🙂

Verdiktas

Apibendrindamas mano pirmąją improvizaciją, galiu atvirai pasakyti, kad pats turiu daugiau klausimų nei atsakymų, tačiau jau dabar suvokiu vieną dalyką, kad maistas/patiekalai neturėtų būti iš perdirbtų maisto produktų, nes iš jų naudos – kaip iš ožio pieno. O jeigu tai nėra naudinga, kam to mums reikia (?). Mes turime galimybę valgyti produktus ar iš jų gamintis, iš tiesų, mums patinkančius, kokybiškus patiekalus [produktai, kuriuos aprašiau, yra mums naudingi ir yra nesuskaičiuojama daugybė variacijų, kaip mes juos galime panaudoti, praturtindami savo mitybos racioną].

Pradžiai reikia suvokti pagrindines mitybos taisykles (jas apžvelgsiu kitame įraše), nepulti stačia galva į kraštutinumus, palengva gilintis savo žinia. Galbūt kartais reikia spyrio, kad susimąstytume ir pradėtume ugdyti savo sąmojingumą, suvoktumėme, kad sveikas gyvenimo būdas, tai nėra mados vaikymasis, tai kokybiško gyvenimo varančioji jėga.